ŁĄCZENIE WIN RÓŻOWYCH Z JEDZENIEM


RÓŻOWE WYTRAWNE

Wyobraź sobie dosyć typową sytuacje w restauracji: dama zamawia rybę, natomiast jej partner krwistą pieczeń.
Najlepsze wino aby rozwiązać podobny dylemat, tak aby kolacja była ze wszech miar udana ?
Różowe wytrawne !


Ogólna zasada powiada: wybierz potrawy, na jakie miałbyś ochotę w upalny dzień. Sałatki, proste dania mięsne i ryby z grilla, kanapki i zimne zupy dobrze komponują się z winami różowymi.

Przykłady polecanych połączeń

• Pomidory z bazylią i mozzarellą
• Omlet z bekonem
• Tortilla
• Quiche
• Zapiekanka z indyka
• Kotlet wieprzowy
• Grilowana cielęcina
• Tuńczyk

RUMIANE WINA RÓŻOWE (BLUSH)

Nad wyraz uniwersalne wina, które praktycznie można pić do wszystkiego: od sałatek po lasagna. Idealnie nadające się na pikniki i garden partie. Ich słodycz doskonale równoważy słone pokarmy, takie jak solone orzeszki ziemne, paluszki lub pop corn. Mogą być orzeźwiające z pikantnymi przekąskami, takimi jak chipsy taco lub chipsy serowe posypane czerwona papryką. Doskonale się również sprawdzają z potrawami z dodatkiem ketchupu, nawet takimi jak hamburger z frytkami.

Przykłady polecanych połączeń:


• Wędliny
• Sałatka Cobb
• Sałatki z kurczaka i tuńczyka
• Sałatka kartoflana
• Filet z indyka
• Hamburger z ketchupem I frytkami
• Pikantne skrzydełka kurczaka
• Szynka z ananasem

JAK ŁĄCZYĆ WINA Z POTRAWAMI