RUMIANE WINA RÓŻOWE (BLUSH)


Ojczyzną win różowych rumianych jest Kalifornia i praktycznie wszystkie rumiane wina różowe pochodzą właśnie stamtąd.

Wina te są delikatne, aromatyczne z dominująca nutą słodyczy i charakteryzują się niską zawartością alkoholu. Słodycz tych win i niski poziom alkoholu są wynikiem zastosowanej metody winiarskiej: winiarze albo pozostawiają w winie niesfermentowany cukier, albo dodają cukru w postaci niesfermentowanego soku do wytrawnego wina.

Termin blush, tłumaczony na polski jako rumiany, powstał kilkadziesiąt lat temu wraz z narodzinami nowego wina White Zinfandel.

W owym okresie, wina różowe były stosunkowo negatywnie postrzegane na rynku amerykańskim jako gorsze jakościowo od „prawdziwych” win czerwonych i białych. Z uwagi na ten niekorzystny wydźwięk marketingowy pojęcia „wino różowe”, winiarze z Napa Valley postanowili nazwać swoje nowe wino od nazwy szczepu (zinfandel) i określać je jako blush (rumiane).

Z kolei iście amerykańska skala produkcji i przemysłowe metody upraw, pozwalają na oferowanie tych win w nad wyraz niskich cenach (np. André od Gallo).