WINA RÓŻOWE (ROSÉS)


Wino różowe (rosé) nie jest wynikiem zmieszania wina białego z czerwonym, jak się tego domaga zdrowy rozsądek (wyjątkiem jest tutaj różowy szampan).

Wiele osób twierdzi, iż wina różowe są najbardziej radosnymi i sprawiającymi zawsze najwięcej przyjemności winami świata. Jest w tym chyba źdźbło prawdy, szczególnie wtedy, kiedy popijane są w upalne dni na plaży lub przy basenie.

Procedura wyrobu wina różowego przypomina produkcję wina białego z ciemnych owoców, z których skórki pozostawione były z sokiem, tak jak przy powstawaniu wina czerwonego, aż do momentu otrzymania należytego koloru wynikłego z macerowania.

Różne odcienie kolorów tych win (od zupełnie blado-pomarańczowego do głęboko łososiowego a nawet purpurowego) zależą tak od rodzaju użytych szczepów winogron, jak i zastosowanej technologii produkcji (winifikacji). Różowe wina produkuje się z czerwonych szczepów winogron, aczkolwiek obecnie, coraz częściej można spotkać te wina tłoczone z białych winogron, np. pinot gris zmieszanych z czerwonymi. Nie stają się one jednak winami czerwonymi, ponieważ skórki gron nie pozostają w moszczu dostatecznie długo, by wino zyskało głęboki czerwony kolor.

Wina różowe, pochodzące z Europy są w znakomitej większości wytrawne, natomiast, te pochodzące z USA reprezentują sobą zdecydowanie słodszy styl.

Budowa różowych win jest nadzwyczaj delikatna, dlatego też czasami, początkujący amatorzy win mogą być nimi do pewnego stopnia rozczarowani.

Różowe wina świata należą do dwóch rodzin:


o WINA RÓŻOWE WYTRAWNE (pochodzenie: Europa)
o WINA RÓŻOWE RUMIANE (pochodzenie: Kalifornia)

UWAGA: Wszystkie wina różowe powinny być konsumowane dobrze schłodzone i młode.